Štampa

Ve­ći­na smu­đa­ro­ša sa na­ših ve­li­kih re­ka raz­o­ča­ra­na je mi­nu­lom je­se­njom se­zo­nom i pr­vim de­lom zim­ske. Ali oni naj­u­por­ni­ji i da­lje iz­la­ze na vo­du i da­ju sve od se­be ne bi li nad­mu­dri­li omi­lje­nu ri­bu. Ne­ka­da se ta­kav pri­stup i is­pla­ti – čak i ka­da ri­bo­lov­cu ma­lo šta ide na ru­ku

I u pe­ri­o­du pred mrest, ka­da se pol­no zre­le je­din­ke pri­lič­no ule­nje i sve ih je te­že is­pro­vo­ci­ra­ti da iole du­že pro­go­ne plen, mo­gu­će je uspe­šno lo­vi­ti štuku na ve­štač­ke mam­ce. Na­rav­no, uko­li­ko oda­be­re­mo do­bru vo­du, va­ra­li­cu i pre­zen­ta­ci­ju, a uz to smo sprem­ni da is­tr­pi­mo i vre­men­ske uslo­ve ko­ji ne pri­ja­ju baš svi­ma

Na sa­mom kra­ju se­zo­ne lo­va ša­ra­na, upor­nost, obi­la­že­nje iz­gled­nih po­zi­ci­ja i do­bar iz­bor mam­ca do­ne­li su is­ku­snom be­o­grad­skom ša­ran­dži­ji ne­ko­li­ko vr­lo za­ni­mlji­vih pe­ca­nja na re­ci i ulo­ve ko­ji su do­dat­no po­pra­vi­li so­li­dan skor na isteku go­di­ne u ko­joj ni­je bi­lo la­ko pe­ca­ti »vo­de­nu li­si­cu« na Du­na­vu

Ni­je neo­bič­no da u hlad­noj vodi ri­be po­sta­nu tro­mi­je i da gra­blji­vi­ce bu­du ma­nje sklo­ne jur­nja­vi za ple­nom, te da na­sto­je da do hra­ne do­đu uz što ma­nji utro­šak ener­gi­je. Ni ban­da­ri ni­su iz­u­ze­tak, ali se ipak ne de­ša­va baš če­sto da od svih ve­štač­kih ma­ma­ca ko­ji im se nu­de naj­ra­di­je uzi­ma­ju mu­ši­cu po­nu­đe­nu ta­ko da u vo­di pro­iz­vo­di naj­ma­nju mo­gu­ću vi­bra­ci­ju, na­ma ap­so­lut­no ne­pri­met­nu

Pre­laz je­se­ni u zi­mu pred­sta­vlja za mno­ge štu­ka­ro­še ve­li­ko fi­na­le se­zo­ne, jer do­no­si re­al­nu mo­guć­nost da se na šta­pu na­đe ka­pi­tal­na ri­ba, ko­ja na­sto­ji da se što bo­lje pri­pre­mi za pred­sto­je­ći pe­riod ni­skih tem­pe­ra­tu­ra (u kom će te­ško do­la­zi­ti do hra­ne), a po­tom i za mrest. No to što je štu­ka ak­tiv­na ni slu­čaj­no ne zna­či da je mo­že­mo uhva­ti­ti bi­lo gde, bi­lo kad i bi­lo ka­ko. Na­pro­tiv...

Ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca sve­sno ili ne­sve­sno te­ži po­na­vlja­nju obra­za­ca ko­je su me­mo­ri­sa­li kao uspe­šne, pa iz go­di­ne u go­di­nu idu na iste te­re­ne i na nji­ma pe­ca­ju ko­ri­ste­ći iste mam­ce, pri­hra­ne i pri­stup. Ima, me­đu­tim, i onih ko­ji na­sto­je da sva­ke se­zo­ne obo­ga­te svo­ja zna­nja i is­ku­stvo, pa do­sta eks­pe­ri­men­ti­šu i tra­že no­ve te­re­ne, teh­ni­ke, pre­zen­ta­ci­je...   

Odav­no na­vik­nu­ti na to da se što­šta u ve­zi s ri­bo­lo­vom i ču­va­njem vo­da ne ra­di na vre­me i (ili) po pro­pi­si­ma, pri­jat­no se iz­ne­na­di­mo sva­ki put ka­da ne­što bu­de ka­ko tre­ba, kao što je ovog pu­ta slu­čaj sa po­čet­kom di­stri­bu­ci­je go­di­šnjih do­zvo­la. A kad god kre­ne nji­ho­va pro­da­ja, po pra­vi­lu na­no­vo ot­poč­nu i ri­bo­lo­vač­ke pri­če o to­me da li bi te ri­bo­lov­ni­ce tre­ba­lo da va­že za ka­len­dar­sku go­di­nu ili go­di­nu da­na od da­na ku­po­vi­ne

Uve­re­nje da se u zi­mov­ni­ci­ma ri­ba lo­vi kao u rib­nja­ci­ma i da će sa ta­kvog te­re­na i ap­so­lut­ni po­čet­nik sva­ki put oti­ći sa pre­pu­nom ču­var­kom ras­pro­stra­nje­no je me­đu na­šim pe­ca­ro­ši­ma, ali pre sve­ga me­đu oni­ma ko­ji se sa­mi u to­me što im de­lu­je kao su­vi­še jed­no­stav­no ni­su opro­ba­li. Jer da je­su, zna­li bi da se mo­že de­si­ti i ono što se do­go­di­lo na­šem sa­rad­ni­ku – da ne­ki pro­đu mno­go bo­lje od osta­lih, a da i nji­ho­vo pe­ca­nje bu­de mno­go dru­ga­či­je ne­go što su se na­da­li

Ve­li­ki broj ri­bo­lo­va­ca iz Be­o­gra­da i oko­li­ne u ovom de­lu go­di­ne naj­vi­še vre­me­na pro­vo­di na Sa­vi, na­ro­či­to ju­re­ći ra­znu be­lu ri­bu. Ta­kvo pe­ca­nje mo­že da­ti i bo­gat ulov, ali da­le­ko od to­ga da će uvek bi­ti uspe­šno. Ovog pu­ta je naš sa­rad­nik uz do­sta eks­pe­ri­men­ti­sa­nja na­šao do­bit­ni pri­stup, dru­ga­či­ji od onog od kog je naj­vi­še oče­ki­vao

I ove zi­me ve­li­ki deo onih ko­ji pe­ca­ju i u naj­hlad­ni­je do­ba go­di­ne for­si­ra de­lo­ve re­ka i sta­ja­ći­ca na ko­ji­ma se ri­ba oku­plja u ja­ti­ma ka­ko bi sa­če­ka­la po­volj­ni­je uslo­ve za ži­vot i pro­du­že­nje vr­ste. Ni­su, me­đu­tim, ma­lo­broj­ni ni oni ko­ji sma­tra­ju da bi ri­bo­lov u zi­mov­ni­ci­ma tre­ba­lo dru­ga­či­je ure­di­ti, ogra­ni­či­ti na ne­ki na­čin, pa čak i za­bra­ni­ti, premda ima i onih ko­ji is­ti­ču da on ima i bar jed­nu do­bru stra­nu

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...