Štampa

Iako je se­zo­na otvo­re­na pre vi­še od me­sec da­na, uslo­vi za lov pa­strm­ke na na­šim po­to­ci­ma i re­či­ca­ma uglav­nom su još uvek vr­lo da­le­ko od ide­al­nih. Ali na do­bro oda­bra­nim me­sti­ma, uz pra­vil­nu pre­zen­ta­ci­ju od­go­va­ra­ju­ćih va­ra­li­ca, i te ­ka­ko su mo­gu­ći le­pi ulo­vi i mno­go ak­ci­je ko­ja se pam­ti

Bas je bez ika­kve sum­nje ri­ba ko­ja je naj­za­slu­žni­ja za pri­hva­ta­nje mno­gih va­ra­li­čar­skih teh­ni­ka i mo­der­nih ve­štač­kih ma­ma­ca na ovom pod­ruč­ju. Po­če­tak se­zo­ne je vre­me ka­da se ve­li­ko­u­sti mo­že iz­u­zet­no uspe­šno lo­vi­ti na jed­nu vr­stu va­ra­li­ca od me­ke gu­me spe­ci­jal­no raz­vi­je­nih baš za nje­ga

Je­dan od pi­o­ni­ra fi­der ri­bo­lo­va u Sr­bi­ji, ko­ji je ovom teh­ni­kom za­ra­zio ne­bro­je­ne ri­bo­lov­ce u po­sled­njih pet­na­e­stak go­di­na, u pr­vom de­lu du­go pri­pre­ma­nog se­ri­ja­la o mo­der­nom ri­bo­lo­vu sa hra­ni­li­com skre­će pa­žnju na ne­ke od naj­ve­ćih i naj­ra­spro­stra­nje­ni­jih za­blu­da, zbog ko­jih se ostva­ru­ju znat­no sla­bi­ji re­zul­ta­ti od mo­gu­ćih

So­ma­ro­ši ko­ji va­ra­li­ča­re naj­ve­ću evrop­sku slat­ko­vod­nu ri­bu od svih me­se­ci u go­di­ni naj­vi­še vo­le april, jer su ta­da šan­se za ulov ka­pi­ta­la­ca ve­štač­kim mam­ci­ma da­le­ko naj­ve­će. U že­lji da bu­du sprem­ni za raz­ne si­tu­a­ci­je, mno­gi pre­te­ru­ju, pa na vo­du no­se sto­ti­ne va­ra­li­ca. A za­pra­vo je do­volj­no ima­ti pri ru­ci sa­mo ne­ko­li­ko ko­ma­da, ali pra­vil­no oda­bra­nih

Ma­nje je­ze­ro re­vi­ra Mi­ka Alas pro­ču­lo se po­sled­njih go­di­na me­đu lju­bi­te­lji­ma fi­der i meč ri­bo­lo­va kao vo­da sa naj­ve­ćom kon­cen­tra­ci­jom krup­nih ba­bu­ški kod nas. Odsko­ra u nje­mu ima i pra­vih gr­do­si­ja. Njih ni­je baš la­ko upe­ca­ti, ali uz pra­vi­lan pri­stup mo­gu­će je do­ži­ve­ti ri­bo­lov iz sno­va

Ni­je ni­ka­ka­va taj­na da da­nas po­sto­ji ne­u­po­re­di­vo vi­še rob­nih mar­ki ri­bo­lov­nog pri­bo­ra ne­go fir­mi ko­je ga pro­iz­vo­de. Za­to ni­je ret­kost da se ista stvar, even­tu­al­no ma­lo pro­me­nje­na, na­đe u po­nu­di ne­ko­li­ko fir­mi. To je po­seb­no čest slu­čaj sa ma­ši­ni­ca­ma, od ko­jih ne­ke ima­ju i po po­la tu­ce­ta »klo­no­va«.

Za mno­ge fi­de­ra­še je hra­nje­nje mi­kro­pe­le­ti­ma enig­ma, jer im je te­ško da na­đu pra­vu me­ru nji­ho­ve vla­žno­sti, ka­ko bi sti­gli na dno za­jed­no sa hra­ni­li­com, a po­tom po­ste­pe­no is­pa­li iz nje (ni br­zo ni spo­ro). Re­še­nje po­sto­ji, ni­je kom­pli­ko­va­no, a ne­bro­je­no mno­go pu­ta po­ka­za­lo se da je vr­lo efi­ka­sno

Smuđ je kod nas iz­lo­žen ve­li­kom pri­ti­sku, jer ga zbog vi­so­ke ce­ne i po­pu­lar­no­sti me­đu gur­ma­ni­ma ci­lja­no lo­ve mno­gi ri­bo­lov­ci, ve­ći­na pri­vred­nih ri­ba­ra i ve­o­ma broj­ni kri­vo­lov­ci. Za­to ne ču­di što su ulo­vi te ri­be, a po­go­to­vo krup­nih je­din­ki, iz go­di­ne u go­di­nu sve sla­bi­ji. Ipak, i u ta­kvim okol­no­sti­ma, ima maj­sto­ra ko­ji na Ve­li­koj Mo­ra­vi ostva­ru­ju fan­ta­stič­ne re­zul­ta­te i uz to sve upe­ca­ne ri­be pu­šta­ju!

Lju­bil­te­ji lo­va ba­bu­ške ne­str­plji­vo če­ka­ju pr­ve to­pli­je da­ne i po­če­tak za­gre­va­nja sta­ja­ćih i spo­ro­te­ku­ćih vo­da ka­ko bi po­sle po­du­že zim­ske pa­u­ze po­no­vo kre­nu­li u nad­mu­dri­va­nje sa omi­lje­nom vr­stom. Vre­me­na ka­da se ona mo­gla pe­ca­ti »na dža­ko­ve«, bez mno­go tru­da i pri­pre­me, odav­no su za na­ma. Sa­da mo­ra­mo vo­di­ti ra­ču­na o sko­ro sva­koj sit­ni­ci ako že­li­mo da ku­ći ode­mo sa bo­ga­tim ulo­vom

Ša­ra­na u naj­hlad­ni­jem de­lu se­zo­ne du­go ni­ko ni­je po­ku­ša­vao da ci­lja­no pe­ca, a ve­ći­na ri­bo­lo­va­ca bi­la je ube­đe­na i da se on ta­da uop­šte ne hra­ni. Ni sa­da ta­kav ri­bo­lov ni­je ma­so­van, pre sve­ga za­to što ni­je ni lak ni na­ro­či­to pro­duk­ti­van, ali oni naj­za­gri­že­ni­ji na kra­ju po pra­vi­lu ima­ju či­me da se po­hva­le

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...