Štampa

Smu­đa ve­ći­na na­ših ri­bo­lo­va­ca na vo­ble­re lo­vi u to­pli­jem de­lu go­di­ne, i to sko­ro is­klju­či­vo na plit­ko­ron­ce, to­kom pe­ri­o­da iz­ra­že­ne po­vr­šin­ske ak­tiv­no­sti, ka­da se ču­je ka­rak­te­ri­stič­no »cok­ta­nje« i vi­de ra­u­bi. A baš u ovo do­ba je tu gra­blji­vi­cu mo­gu­će je lo­vi­ti na vo­ble­re u svim slo­je­vi­ma vo­de. Je­dan od na­ših naj­i­sku­sni­jih va­ra­li­ča­ra ot­kri­va ko­ji su mu omi­lje­ni mo­de­li i ka­da ko­je ko­ri­sti

Ve­ro­vat­no ne po­sto­ji lju­bi­telj lo­va ci­pri­ni­da ko­ji vo­li da mu na mam­ce na­me­nje­ne ba­bu­ški i be­loj ri­bi sva­ki čas uda­ra­ju sit­ni cver­gla­ni. Za­to i je­su po­pu­lar­ni te­re­ni na kojima te bo­dlji­ka­ve na­pa­sti ne­ma ili je ima ma­lo. Me­đu­tim, ne­kad ame­rič­ko pa­tu­lja­sto som­če poč­ne da uda­ra kao lu­do na vo­di na ko­joj ga ne oče­ku­je­mo. Baš to de­ša­va­lo se sre­di­nom ma­ja na DTD ka­na­lu kod Kaj­ta­so­va, a naš sa­rad­nik i nje­gov ko­le­ga jedva su na­šli na­čin da ipak pe­ca­ju ono zbog če­ga su do­šli

Od tzv. sit­nog pe­ca­ro­škog pri­bo­ra ko­ji se mo­že ku­pi­ti u ki­ne­skim rad­nja­ma ve­štač­ki mam­ci su mo­žda i naj­u­po­tre­blji­vi­ji. Na­rav­no, ne svi, jer i tu ima mno­go to­tal­nog bo­fla, ali onaj ko zna da bi­ra na­ći će i ne­ke vo­ble­re, si­li­kon­ce i me­tal­ne va­ra­li­ce (pre sve­ga ka­ši­ke) ko­ji bi, na­kon oba­ve­zne za­me­ne al­ki­ca i udi­ca, mo­gli da do­ne­su ri­bu. Slič­no sto­je stva­ri i sa gar­de­ro­bom i sa tzv. pra­te­ćom opre­mom – ko otvo­ri če­tvo­re oči i obra­ti pa­žnju na naj­če­šće sla­be tač­ke mo­že i da pro­fi­ti­ra

Pro­le­će ni­je uvek ide­a­lan pe­riod za ri­bo­lov na Ta­mi­šu, jer zbog to­plje­nja sne­ga na Kar­pa­ti­ma vo­do­staj po­ne­kad ne­de­lja­ma bu­de iz­u­zet­no vi­sok, a pri­stup vo­di ve­o­ma ote­žan. Ovog ma­ja, me­đu­tim, na sre­ću ri­bo­lo­va­ca, si­tu­a­ci­ja je bi­la ne­što bo­lja. Ni­vo re­ke je­ste osci­li­rao, ali se ipak mo­glo pe­ca­ti na mno­gim de­lo­vi­ma, pa i na po­pu­lar­nom ke­ju u Pan­če­vu, na kom su fi­de­ra­ši ma­sov­no lo­vi­li i če­sto do­bro pro­la­zi­li

Ne­ma iole is­ku­sni­jeg ri­bo­lov­ca kom se ni­je de­si­lo da ode na ne­ko iz­gled­no me­sto na­kon te­melj­nih pri­pre­ma i vra­ti se raz­o­ča­ran jer ri­ba ni­je bi­la ak­tiv­na ni iz­bli­za ono­li­ko ko­li­ko se na­dao. Ova pri­ča pot­pu­no je su­prot­na to­me, budući da je na ne­po­zna­tom te­re­nu, uz do­sta im­pro­vi­zo­va­nja, ostva­ren iz­u­ze­tan ulov

Odav­no su pro­šla vre­me­na ka­da mal­te­ne ni­šta u ri­bo­lo­vu ni­je bi­lo lak­še ne­go na­pu­ni­ti ču­var­ku ba­bu­škom. Te­re­ni ko­ji če­sto da­ju ve­li­ki broj krup­nih ko­ma­da mo­gu se u ce­loj Sr­bi­ji iz­bro­ja­ti na pr­ste jed­ne ru­ke, a na ve­ći­ni vo­da po­treb­no je po­do­sta se po­tru­di­ti i da bi se uspe­šno hva­ta­le ri­be od tri­sto­ti­nak gra­ma. Naš sa­rad­nik iz Ni­ša ovog pro­le­ća je pro­na­šao for­mu­lu za uspeh.

Sta­ra iz­re­ka da ni­ko ni­je do­volj­no bo­gat da ku­pu­je jef­ti­ne stva­ri u ve­li­koj me­ri va­ži i za ri­bo­lov­ni pri­bor ko­ji se mo­že pro­na­ći na na­šim pi­ja­ca­ma i u ki­ne­skim pro­dav­ni­ca­ma raz­ne ro­be ši­ro­ke po­tro­šnje. Ka­ko se sna­ći u tom mno­štvu i mo­že li se u go­mi­li bo­fla pro­na­ći i ne­što što je jef­ti­no a upo­tre­blji­vo?

Naj­ve­će i naj­po­zna­ti­je be­o­grad­sko je­ze­ro ima pri­lič­no ra­zno­vr­stan ri­blji fond, u kom je za­stu­plje­na i krup­na de­ve­ri­ka. Nju ni­je ni­ma­lo la­ko lo­vi­ti, ali do­bri po­zna­va­o­ci te vo­de s pro­le­ća odvo­je bar po­ne­ki iz­la­zak za ci­lja­no pe­ca­nje lo­pa­ta­re... ko­je ne­ka­da mo­že kre­nu­ti i neo­če­ki­va­nim to­kom

Ni ovog pro­le­ća ni­je iz­o­stao uobi­ča­je­ni pred­mre­sni cug so­ma. Isti­na, či­ni se da je ukup­no uzev bio ne­što ma­nje in­ten­zi­van ne­go što je uobi­ča­je­no, ali je na vo­da­ma ši­rom Sr­bi­je uhva­će­no do­sta ri­ba uklju­ču­ju­ći i ne­ko­li­ko ka­pi­tal­nih. A po svoj pri­li­ci naj­u­zbu­dlji­vi­je je to­kom apri­la bi­lo na Sa­vi, tri­de­se­tak ki­lo­me­ta­ra uz­vod­no od Be­o­gra­da

Bo­dor­ka je vr­lo broj­na ši­rom na­šeg kon­ti­nen­ta, pa i u Sr­bi­ji, pa ni­je čud­no što mno­gi plov­ka­ro­ši vo­le da je lo­ve. Ali to ni­je uvek jed­no­stav­no, jer ona ume da bu­de vr­lo iz­bir­lji­va i ću­dlji­va, pa nje­no uspe­šno pe­ca­nje mo­že bi­ti ve­li­ki iza­zov i za vr­hun­ske tak­mi­ča­re, po­put na­šeg sa­rad­ni­ka, ko­ji vam ot­kri­va svoj re­cept za uspeh na po­čet­ku se­zo­ne

dupli-san-dijego

Je­dan od du­pli­ra­nih čvo­rova je i udvo­stru­čeni San Di­je­go džem, zva­ni još i...

trostruki-palomar

Sa po­ja­vom Ber­kley Na­no­fila, ko­ja ni­je ni ple­te­ni­ca ni mo­no­fil, u modu je ušao...

dunavske-carolije

Du­nav je ve­li­ka, mo­ćna i "teško" či­tlji­va re­ka, pa pred­sta­vlja iza­zov za sve ri­bo­lov­ce...

brejd-ring

Braid ring čvor ili u­pre­deni pr­sten čvor upo­tre­blja­va se za ve­zi­va­nje udica...

dupli-uni

Ovo je jedan od najjednostavnijih a naj­vi­še ko­ri­šće­nih čvo­rova za spajanje...

bocna-petlja

Bočna petlja je jedan od je­dno­stav­nih čvo­rova za fi­ksi­ranje bo­čnog pre­dve­za...